Doorgaan naar inhoud

Titaandioxide

Titaandioxide is een wit poeder dat uit natuurlijk voorkomende mineralen wordt gehaald. Soms wordt het TiO2, titaanwit of CI 77891 genoemd. Het wordt al sinds jaren in uiteenlopende producten gebruikt in voedsel, de farmaceutica en cosmetica. In voedsel wordt titaandioxide gewoonlijk E171 genoemd.

Uw vragen beantwoord

Welke verschillende vormen van titaandioxide bestaan er in beauty- en persoonlijke verzorgingsproducten?

Titaandioxide wordt geproduceerd als pigment of nanomateriaal.

Titaandioxide in pigmentvorm wordt in veel grotere deeltjes geproduceerd als nanomateriaal. Het wordt gebruikt als kleurmiddel om productformuleringen witter en helderder te maken. Nanomateriaal van titaandioxide wordt in zeer fijne (nano-) deeltjes geproduceerd. Het is transparant en kleurloos. Het wordt veel gebruikt in zonnebrandcrèmes om een effectieve bescherming te bieden tegen potentieel schadelijke uv-stralen.

Is titaandioxide veilig?

Titaandioxide wordt als veilig beschouwd voor toepassing in cosmetica- en voedselproducten door deskundige organen over heel de wereld, inclusief Europa's Wetenschappelijk Comité voor Voedselveiligheid (SCCS), het Gezamenlijke Expertcomité voor Voedseladditieven (JECFA) en de U.S. Food and Drug

Administration (FDA). Nanomateriaal van titaandioxide is door de SCCS beoordeeld en is voor gebruik als een uv-filter door de Europese Commissie goedgekeurd.

Net als al onze andere producten en ingrediënten, voldoet het titaandioxide aan de hoogste normen voor kwaliteit en veiligheid en worden alle toepasselijke wetten en voorschriften nageleefd. Daarnaast voldoet het aan onze eigen veiligheidsbeoordelingen. Onze wetenschappers blijven de laatste wetenschappelijke gegevens bestuderen en zij zijn ervan overtuigd dat het titaandioxide dat in onze producten wordt toegepast veilig is.

Moet ik me zorgen maken over de toepassing van titaandioxide in mijn tandpasta?

Nee. De titaandioxide die wij in onze tandpasta's gebruiken, is bewezen veilig te zijn door gezondheidsexperts over heel de wereld. Het wordt in tandpasta's als een wit kleurmiddel gebruikt, in een niet-nanovorm zoals gedefinieerd door Europese voorschriften. Het is een goedgekeurd kleurmiddel in cosmetica en wij leven alle toepasselijke voorschriften na.

Bestaan er alternatieven voor tandpasta's met titaandioxide?

Een aantal van onze tandpasta's bevat geen titaandioxide, waaronder enkele van onze Signal-producten (Signal Bio, Signal Nature Element, Signal White System, Signal Kids (Baby & Junior), Signal White Now Detox, Signal Anti-Cavity), Love Beauty and Planet en Schmidt’s Naturals.

Zijn er andere producten waarin u titaandioxide gebruikt?

Wij gebruiken titaandioxide als een kleurmiddel in sommige van onze huishoudelijke verzorgingsproducten, zoals wasmiddelen, vaatwastabletten en toiletblokjes. We gebruiken het ook als een kleurmiddel in een beperkt aantal voedselproducten, bijvoorbeeld in sommige van onze dressings en ijsjes.

Hoe weet ik of een product van Unilever titaandioxide bevat?

Titaandioxide staat vaak vermeld op de ingrediëntenlijst op het productlabel wanneer het in voedselproducten en huishoudelijke, beauty- en persoonlijke verzorgingsproducten wordt toegepast.

In voedselproducten verschijnt titaandioxide, afhankelijk van de plaatselijke voorschriften, als ‘E171’ of titaandioxide op het productlabel. In beauty- en persoonlijke verzorgingsproducten wordt het ingrediënt met zijn kleurindexnummer vermeld, (CI): nummer ‘CI 77891’. Wanneer titaandioxide als nanomateriaal wordt gebruikt, wordt hiernaar in de ingrediëntenlijst verwezen als ‘titaandioxide’ [nano].

In huishoudelijke verzorgingsproducten wordt de aanwezigheid van titaandioxide aangegeven in overeenstemming met de plaatselijke voorschriften. Deze kunnen wereldwijd verschillen. In sommige landen staat titaandioxide niet aangegeven als slechts een kleine hoeveelheid van het ingrediënt wordt gebruikt. In andere landen staat titaandioxide onder "kleurstoffen" op de ingrediëntenlijst vermeld. In Europa vereist de regelgeving dat alle huishoudelijke verzorgingsingrediënten op een ondersteunende website openbaar worden gemaakt. U vindt de informatie over onze productingrediënten onder "Wat zit er in Onze Producten?".

Terug naar boven