Doorgaan naar Inhoud

Conserveermiddelen

Conserveermiddelen, zoals de naam al doet vermoeden, zorgen ervoor dat alles fris en vers blijft. Wij gebruiken conserveermiddelen om onze producten te beschermen tegen bacteriën, gisten en schimmels. We weten allemaal dat voedsel bederft. Producten voor de huishoudelijke en persoonlijke verzorging kunnen op dezelfde manier bederven. Vooral wanneer ze bewaard worden in warme en vochtige omgevingen, zoals badkamers en keukens waar de groei van bacteriën, gisten en schimmels bevorderd wordt.

We evalueren al onze producten om het beste conserveermiddel of de beste combinatie van conserveermiddelen te selecteren, waarbij we rekening houden met het soort product, hoe het gebruikt zal worden en waar het bewaard zal worden. We houden er bijvoorbeeld rekening mee dat sommige producten meer worden blootgesteld aan consumentenbesmetting door huidflora, bijvoorbeeld huidcrèmes in open potten. We voegen alleen conserveermiddelen toe als dit echt nodig is en beperken de gebruikte hoeveelheid. Dit zorgt ervoor dat we conserveermiddelen op een veilige en verantwoorde manier gebruiken.

Naast het voldoen aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving voeren we ook onze eigen veiligheidsevaluaties uit en volgen we nieuw wetenschappelijk onderzoek en reglementaire ontwikkelingen. Als er nieuwe informatie beschikbaar komt, evalueren we deze. Als deze informatie iets aan onze vorige risico-evaluatie verandert, ondernemen we actie.

We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen indien mogelijk bepaalde conserveermiddelen vermijden. Met dit in het achterhoofd, kunnen we soms ook producten ontwikkelen die bepaalde conserveermiddelen niet bevatten.

Meer over conserveermiddelen

Parabenen

Parabenen zijn een groep ingrediënten die als conserveermiddelen worden gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten. Zonder deze stoffen zouden producten kunnen bederven door bacteriën, gisten en schimmels. Autoriteiten van over de hele wereld ondersteunen het gebruik van sommige soorten parabenen als conserveermiddel voor persoonlijke verzorgingsproducten. Veiligheid is onze topprioriteit en de parabenen die we gebruiken zijn veilig en helpen onze producten in een goede staat te houden.

We weten dat sommige mensen het liefst producten zonder parabenen of zonder bepaalde parabenen gebruiken. Dat is waarom we alternatieven bieden.

Formaldehyde-afgevers

Wij gebruiken geen formaldehyde als conserveermiddel in onze producten. In bepaalde regio’s gebruiken we echter wel 'formaldehyde-afgevers' zoals dimethyl-dimethylhydantoïne (ook aangeduid als "DMDMH") in sommige producten voor de huishoudelijke en persoonlijke verzorging. Formaldehyde-afgevers geven gedurende de houdbaarheidsperiode van een product lage niveaus van formaldehyde af, waardoor ze het product beschermen tegen bederf/verval en binnen de vastgestelde niveaus blijven. Wij gebruiken geen formaldehyde-afgevers in onze babyverzorgingsproducten.

Toezichthouders en wetenschappers over de hele wereld zijn het erover eens dat formaldehyde-afgevers veilig zijn op de niveaus waarop het gebruikt wordt in producten voor de huishoudelijke en persoonlijke verzorging.

Fenoxyethanol

Fenoxyethanol is een van de meest gebruikte conserveermiddelen in huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten. We gebruiken het in bepaalde persoonlijke verzorgingsproducten waaronder in: vochtinbrengende producten, reinigers, zeep, reinigingsdoekjes en huidcrèmes voor baby's. We gebruiken het eveneens in sommige van onze wasmiddelen en huishoudelijke reinigingsmiddelen.

Fenoxyethanol heeft een bewezen staat van dienst als veilig en effectief conserveermiddel. Onze veiligheidsevaluaties tonen aan dat fenoxyethanol een effectief en veilig conserveermiddel is voor alle leeftijden wanneer het in cosmetica wordt gebruikt in lijn met de niveaus die door wereldwijde cosmetische regelgeving toegestaan worden.

Uw vragen beantwoord

Waarom gebruikt Unilever verschillende conserveermiddelen in verschillende producten?

Elk conserveermiddel heeft andere kwaliteiten. Sommige conserveermiddelen werken beter tegen andere soorten bacteriën, gisten en schimmels dan andere of werken beter met bepaalde combinaties van ingrediënten.

Bij de beslissing over welk conserveermiddel we het beste kunnen gebruiken, houden we rekening met vragen als: Hoe zal het product geproduceerd en vervoerd worden? Hoe is het klimaat in het land waar het verkocht gaat worden? Hoe zal de consument het product waarschijnlijk bewaren? Als het een persoonlijk verzorgingsproduct is: is het een product dat niet wordt af-, uit- of weggespoeld, zoals een gezichtscrème, of een product dat afgespoeld moet worden, zoals een douchegel? Als het een huisverzorgingsproduct is: op wat voor soort oppervlakken zal het worden gebruikt? Of: wordt het gebruikt voor een handwas of in een wasmachine of vaatwasser?

De antwoorden op deze vragen helpen bij het bepalen welk conserveermiddel of welke combinatie van conserveermiddelen het meest geschikt is.

Worden conserveermiddelen beoordeeld op hun veiligheid?

Ja. De conserveermiddelen die we gebruiken zijn op hun veiligheid beoordeeld, zowel door onze eigen veiligheidsdeskundigen als externe autoriteiten. Wij voldoen altijd aan de nationale wet- en regelgeving. We hebben ook onze eigen wereldwijde normen om ervoor te zorgen dat we altijd consistent zijn met betrekking tot het veilig gebruik van conserveermiddelen. We gebruiken altijd de juiste hoeveelheid om de kwaliteit en de veiligheid van een product te behouden en zorgen ervoor dat elk conserveermiddel goed samen gaat met de andere ingrediënten in het product.

Bevatten alle producten conserveermiddelen?

We gebruiken alleen conserveermiddelen als dit echt nodig is. Conserveermiddelen zijn vaak noodzakelijk voor bescherming tegen bacteriën, gisten en schimmels. Er zijn echter producten die geen conserveermiddelen nodig hebben. Dit kan zijn vanwege hun ingrediënten, verpakking, of wanneer het beoogd gebruik verontreiniging belet. Deze worden vaak als 'zelfbehoudend' aangeduid.

We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen indien mogelijk bepaalde conserveermiddelen vermijden. Met dit in het achterhoofd, kunnen we soms ook producten ontwikkelen die bepaalde conserveermiddelen niet bevatten.

Terug naar boven