Plastic scrubdeeltjes
Onze merken voor persoonlijke verzorging helpen mensen om een gezond uitziende huid te krijgen. Deze persoonlijke verzorgingsproducten zijn gebaseerd op peeling of exfoliatie – het verwijderen van dode huidcellen door middel van scrubben. Verschillende ingrediënten kunnen als een mild scrubmiddel dienen om bij de peeling te helpen, waaronder plastic scrubdeeltjes.
Vanwege de bezorgdheid over het ophopen van microplastics in oceanen en meren zijn we in 2014 gestopt met het gebruik van plastic scrubdeeltjes in onze producten. Voorheen gebruikten we ze in enkele van onze scrubproducten. We gebruiken nu alternatieve scrubingrediënten, waardoor mensen erop kunnen vertrouwen dat Unilever’s wasproducten voor gezicht en lichaam niet bijdragen aan de ophoping van microplastics in de wereldzeeën.
Antwoorden op uw vragen
Welke alternatieven bestaan er voor plastic scrubdeeltjes?
We gebruiken nu alternatieve scrubingrediënten, zoals abrikozenpitten, maïsmeel, gemalen puimsteen, siliciumdioxide en walnootschelpen.
Waar komen microplastics in de oceanen vandaan?
Microplastics zijn afkomstig uit verschillende bronnen, zoals de afbraak van grotere plastic materialen in het water, het verlies van synthetische textielvezels tijdens het wassen van kleding, en van kleine scrubdeeltjes die in een aantal industriële en consumentenproducten worden gebruikt. Het aandeel van de microplastics uit persoonlijke verzorgingsproducten ten opzichte van het geheel is echter zeer klein.
Waarom heeft Unilever in het verleden plastic scrubdeeltjes gebruikt?
Plastic scrubdeeltjes zijn in het verleden in een klein aantal persoonlijke verzorgingsproducten gebruikt, zoals gezichtsreinigers, douchegels, zeep en bodywashproducten. We gebruikten ze, omdat ze de poriën voorzichtig kunnen openen en de dode cellen van het huidoppervlak verwijderen. De deeltjes waren doorgaans gemaakt van polyethyleen en veel mensen genoten van de verfrissende sensatie die veroorzaakt werd door de deeltjes.
Zijn plastic scrubdeeltjes veilig?
Veiligheidsevaluaties stellen dat polyethyleen – het plastic dat voorheen gebruikt werd in onze scrubdeeltjes – veilig is voor mensen, en er is vastgesteld dat de concentraties die normaliter in het milieu voorkomen geen effect hebben.
"Tot nu toe zijn er belangrijke successen geboekt - unilever legde de basis door te beloven het gebruik van alle microdeeltjes tegen 2015 te stoppen."
Tanya Cox, Projectmanager zeeplastic, Fauna & Flora International. Bron: Personal Care Products Council