Doorgaan naar inhoud

Geurstoffen

Geurstoffen kunnen ons een heel scala aan emoties laten beleven. Ze vormen een belangrijk deel van ons dagelijks leven en hoe wij als mensen contact met elkaar maken. Van een bekende geur van een geliefde tot een welkom gevoel in ons huis.

A person smelling a bottle of shampoo

Bij Unilever denken we dat geuren iets magisch hebben - het brengt het vakmanschap van de parfumerie samen met de expertise van de wetenschap. En het is belangrijk dat we het precies goed doen. Mensen wereldwijd gebruiken Unilever-producten in hun huis, op hun lichaam en in hun dagelijks leven om er goed uit te zien, zich goed te voelen en, bovenal, lekker te ruiken! Daarnaast kan een aangename geur een lastige taak of alledaagse bezigheden plezieriger maken. Geuren brengen de wereld om ons heen tot leven en helpen met het vormgeven van ons dagelijks leven.

Om een vakkundig gebalanceerde geur te creëren die 'precies goed' ruikt, worden veel verschillende ingrediënten gebruikt. Dat is de magie van geuren.

Hoe geuren gemaakt worden

Wist u dat er op de hele wereld met zo'n 7,5 miljard mensen slechts minder dan 900 volledig gekwalificeerde parfumeurs zijn? Wij hebben het geluk een klein toegewijd team te hebben met experts in dit veld.

Ons team van experts ontwikkelt onze merkgeuren in nauwe samenwerking met de toonaangevende geurhuizen. Dankzij onze samenwerking met de beste geurontwikkelaars ter wereld, hebben wij toegang tot de beste parfumeurs en ingrediënten van de hoogste kwaliteit.

Het deel van onze hersenen dat geur verwerkt, wordt het limbisch systeem genoemd. Dat is ook het deel van onze hersenen dat een grote rol speelt in het controleren van onze emoties en ons humeur. Er zijn veel populaire geurnoten die mensen prettig vinden. Neem als voorbeeld fougère geurnoten - die bestaan uit lavendel-, geranium- en houtnoten.

Als u ons Dove-shampoo gebruikt, herkent u deze geur. Het werd in de jaren 60 populair en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om een gevoel van schoonheid en frisheid te creëren. Fougère geurnoten zijn een van de 17 verschillende geurnoten die we gebruiken om geuren te maken.

Unilever Flower wheel

Minder is vaak meer

Er kunnen tientallen ingrediënten gebruikt worden om een geur perfect in balans te krijgen en ervoor te zorgen dat hij precies goed ruikt. Soms kan een heel klein beetje van een geuringrediënt een enorme impact hebben op het ontwikkelen van de geur die mensen prettig vinden.

Daarnaast gebruiken we nieuwe wetenschappelijke technieken om verder te bouwen op deze magie. Zo gebruiken we een techniek die we 'inkapseling' noemen om een geur in een product te houden. Dit is een bescherming voor de geur in het product en laat de geur op specifieke momenten los wat de directe bloei van het parfum versterkt.

A diagram showing the percentage of fragrance concentration by weight

Onze visie op een aantal specifieke geurstoffen

We krijgen wel eens vragen over specifieke geuringrediënten. Dit is wat wij denken over de vragen die het vaakst gesteld krijgen:

  • Muskus levert een langdurige geur. Synthetische muskus, zoals nitromuskus en polycyclische muskus (PCM's) zijn ontwikkeld als ethische alternatieven voor dierlijke muskus. We zijn gestopt met het gebruik van synthetische muskus omdat deze zich kunnen opbouwen in het milieu. En op basis van voorkeuren van klanten hebben we het gebruik van polycyclische muskus ook verminderd en waar mogelijk gebruiken we alternatieven die vergelijkbare langdurige geurnoten kunnen leveren.
  • Lyral is een veel voorkomende geurstof met een bloemige geur. Een klein percentage van de mensen is allergisch voor lyral, maar er is bewijs dat dit aantal groeit. Daarom hebben we lyral verwijderd uit al onze productformuleringen, behalve in een handvol producten waar we nog steeds aan werken.
  • Ftalaten kunnen worden gebruikt om geuringrediënten te mixen, maar we gebruiken geen ftalaten. In plaats hiervan gebruiken we andere methodes om ons geuren bij elkaar te brengen. Hier kunt u meer lezen over ftalaten.

Wat is goed voor u?

We weten dat mensen meer willen weten over geuren en we geloven dat het bieden van online informatie kan helpen met het vergroten van begrip, geruststelling en vertrouwen. Daarom bieden we gedetailleerde informatie online via Wat zit in onze producten met de individuele geuringrediënten die we gebruiken in onze producten voor thuis en persoonlijke verzorging.

Deze transparantie in de ingrediënten die we gebruiken, is bedoeld om u te helpen en u meer keuze te geven. Sommige mensen geven de voorkeur aan ongeparfumeerde of geurvrije producten. Dit kan zijn vanwege hun voorkeuren of omdat een bepaald familielid op bepaalde geurstoffen reageert. Om die reden maken we licht geparfumeerde of geurvrije producten zodat u een keus hebt. Lees hier meer over ons allergieaanpak.

Elke Unieke Formule Balanceert Individuele Noten En Groepen Van Noten Harmonieus Met Elkaar, Net Als De Compositie Van Een Muziekstuk. Maar In Tegenstelling Tot Muziek Is Deze Niet Onderworpen Aan Copyright Of Patent, Hij Wordt Alleen Beschermd Door De Wet Van Handelsgeheimen.

International Fragrances Association
Terug naar boven