Doorgaan naar inhoud

Aluminiumzouten

Aluminiumzouten worden al langer dan een halve eeuw als actief ingrediënt gebruikt in antitranspiranten om zweet en de bijbehorende lichaamsgeur te controleren. Sterker nog, in regio’s als Europa, Mexico, Thailand en Azië gaat het gebruik van aluminium om lichaamsgeur te bestrijden honderden jaren terug. Vandaag de dag zorgen aluminiumzouten ervoor dat miljoenen mensen op de wereld lekker ruiken, zich fris voelen en meer zelfvertrouwen hebben.

A person using a deodorant

Antitranspirante producten die aluminiumzouten bevatten zijn effectief, uitgebreid onderzocht en veilig voor dagelijks gebruik. Dit standpunt wordt ondersteund door de veiligheidswetenschappers van Unilever, een aantal kankerdeskundigen, gezondheidsorganisaties en gezondheidsautoriteiten.

Antwoorden op uw vragen:

Wat zijn aluminiumzouten?

Aluminiumzouten zijn afkomstig van aluminium, een veelvoorkomend element op aarde. Aluminium komt van nature voor in de bodem, in water en is in veel voedingsmiddelen terug te vinden.

Waarom worden aluminiumzouten in antitranspiranten gebruikt?

Aluminiumzouten zijn het actieve ingrediënt van antitranspiranten en houden het zweet en de bijbehorende lichaamsgeur onder controle. Wanneer een antitranspirant wordt gebruikt, lossen de zouten op in het zweet of in het vocht in de oksel. De opgeloste substantie vormt een gel die een tijdelijke 'stop' op de zweetklier creëert, waardoor de hoeveelheid zweet die zich op het huidoppervlak kan vormen, verminderd wordt. Aluminiumzouten vormen ook natuurlijke antimicrobiële middelen. Dat wil zeggen dat ze de bacteriën op de huid onder controle houden en zo onaangename geuren tegengaan.

Wat is het verschil tussen een antitranspirant en een deodorant?

Antitranspiranten werken op twee manieren: ze voorkomen dat het zweet het huidoppervlak bereikt en houden de bacteriën die lichaamsgeuren veroorzaken onder controle. Deodorants hebben geen invloed op de stroming van zweet, ze voorkomen simpelweg lichaamsgeuren.

Zijn aluminiumzouten veilig?

Antitranspiranten worden al meer dan een halve eeuw gebruikt en zijn effectief, uitgebreid onderzocht en veilig voor dagelijks gebruik. Veiligheid is voor Unilever een prioriteit en al onze producten worden streng beoordeeld voordat ze op de markt beschikbaar komen. We zorgen ervoor dat we op de hoogte blijven van alle nieuwe onderzoeken en helpen bij de financiering van nieuwe studies die extra zekerheid bieden.

Vergroot het gebruik van een antitranspirant de kans op borstkanker of de ziekte van Alzheimer?

Verschillende onderzoeken hebben gezocht naar een verband tussen aluminium in antitranspiranten en borstkanker of de ziekte van Alzheimer. Kankerdeskundigen, liefdadigheidsorganisaties en gezondheidsautoriteiten (Waaronder de Amerikaanse Food and Drug Administration en het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (WCCV) van de Europese Unie) stellen echter dat er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is dat het gebruik van antitranspiranten het risico op borstkanker of Alzheimer vergroot.

Stoppen antitranspiranten de uitscheiding van schadelijke stoffen door het blokkeren van de zweetklieren?

Nee. Zo'n 95% van de schadelijke stoffen van het lichaam worden door de lever en de nieren afgevoerd. Het lichaam zweet om de lichaamstemperatuur op peil te houden, niet om schadelijke stoffen uit te scheiden. De meeste van de 2 tot 5 miljoen zweetklieren op het lichaam bevinden zich niet in de oksels en worden daardoor niet beïnvloed door antitranspiranten. Slechts 1% van het lichaamszweet wordt in de oksel aangemaakt. We merken er alleen meer van, omdat het niet zo gemakkelijk verdampt als elders op het lichaam.

Zijn er alternatieven voor antitranspirante producten met aluminiumzouten?

Mensen kunnen ervoor kiezen onze deodorants te gebruiken om lichaamsgeuren onder controle te houden en zich fris te voelen. Deze producten zijn anders dan antitranspiranten. Ze helpen om de bacteriën die lichaamsgeuren veroorzaken onder controle te houden, maar bevatten niet de aluminiumzouten die de stroming van zweet verminderen.

Hoe weet ik welke producten van Unilever aluminiumzouten bevatten?

Het aluminiumzout dat we het meest gebruiken, is aluminiumchloorhydraat. De aluminiumzouten die we in onze antitranspirante producten gebruiken, zijn terug te vinden in de ingrediëntenlijst op de verpakking van het product.

"Er is geen plausibele reden om aan te nemen dat het gebruik van cosmetica en huidverzorgingsproducten die aluminium bevatten het risico op borstkanker, de ziekte van alzheimer, de ziekte van parkinson en andere neurodegeneratieve ziekten vergroten."

Het onafhankelijk Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (WCCV) van de EU-commissie

"Studies hebben niet kunnen vaststellen dat aluminium enige invloed heeft bij het veroorzaken van alzheimer. Bijna alle wetenschappers richten zich vandaag de dag op andere onderzoeksgebieden en weinig deskundigen geloven dat dagelijkse aluminiumbronnen enig risico kunnen opleveren."

Alzheimer's Association, Verenigde Staten
Terug naar boven